5 dager i Tsjekkia

Årets 5-dagers mesterskap ble avholdt i Stratkva, en liten by mellom Praha og Brno. Det er et område med skogkledde åsrygger og flott o-terreng med mange kart. Tidligere har det vært arrangert EM i radioorientering der, og om vinteren er det flott skiterreng med arenaen Nove Mesto na Morave hvor det arrangeres regelmessige worldcup-renn på ski.

Det er totalt 5 ulike løp, det startet med 80m klassisk, deretter sprint, stafett (3 x sprint), klassisk 2m og avsluttning med fox-o.

Løpene er en del av det Tsjekkiske mesterskapet og uttak til EM. De er åpne og alle som deltar blir plassert i samme klasse og premiering som nasjonale løpere. I stafettløpet deltok jeg på lag med to UK løpere, Steve som bor i Tsjekkia og Robin som bor i UK.

Det var omlag 200 løpere i alder fra 10 til 70 år. De yngste løpe 2-3 poster og relativt enkle løyper. De startet også først og jeg så ikke så mye til de i skogen bortsett fra 2m løpet som viste seg å være en tidsmessig utfordring.

Start på løpene er som alltid, møt opp i god tid og lever inn mottakeren.

80m løpet var den første utfordringen. Det er ikke to bånd som i mesterskapene, for å lage flere løyper brukes det høy og lav frekvens slik at det totalt var 9 poster i terrenget og to av disse var plassert på samme sted. På start ble det opplyst hvilke poster de ulike skulle finne. Det er forholdsvis enkelt å bytte frekvens siden det ikke var overlappende poster i noen av løypene. Jeg hadde en enkel oppgave med å finne 1 til 3 og R5 (hurtig sending), totalt 4 poster.

Starten i 80m løpet gikk veldig bra, med peiling mot post 1 klarte jeg å finne den på kompasskurs eter ca 8 minutter. Deretter var det klatring mot post 2 og en lang løpetur mot post R5. Her leste jeg ikke kartet godt nok og krysset en vei som jeg burde ha fulgt tilbake til post 3, resultatet var at en ledelse raskt ble borte med ca 5 minutters lengre veivalg til post 3 og deretter litt somling mot mål. Tross feil ble det en flott åpning med 3dje plass og bronsjemedalje.

Dag to var det sprintløp. Her var det om å gjøre ikke å bruke for mye tid på å tenkt og ta de rette beslutningene. Det startet bra med post 2 etter 2 minutter ved å løpe mot det en hjørnet av kartet. Postene var forholdsvis greit å plassere i riktig rekkefølge før S posten, men litt uoppmerksomhet gjorde at veien til post 5 ble vel lang, i stedet for å krysse rett over skogen fulge jeg veien rundt og tapte 1 minutt. Etter S posten ble det en liten feilvurdering av rekkefølgen, normalt skal man begynne med de postene som er lengst fra mål, men R5 var sterk og R1 mot mål var svak så jeg trodde det ville bli en omvei å løpe ned til 2 og tilbake. Det viste seg å være feil og min løype ble 500m lengre enn den mest optimale løypa. Tross alt en 2 plass var resultatet så det var vel gjennomført tross lengre veivalg.

 

Jeg fikk bo med Steve og Robin i samme hus som familien Marecek hadde leid. Veldig trivelige folk alle sammen som man ble ekstra godt kjent med de dagene mesterskapet varte. I tillegg til å løpe ble det også litt sightseeing i området.

Sprintstafett dag 3.

Stafett var nytt for meg og en morsom og gøyal erfaring. Det er tre etapper og i en sprintløype for hver løper på laget ulike løyper. De blir også fordelt forskjellig mellom løperene, slik at det ikke er mulig å følge noen i tilfelle de har en annen løype.

Jeg deltok på mix lag med Steve og Robin. Våre sjanser var gode til en plassering høyt oppe, men en liten glipp med å resette SI brikken gjorde av vi ble uplassert. Litt irriterende men fort glemt.

Slott i Tsjekkia

Det går jo ikke ann å reise rundt uten å se på et slott eller to. En av turene gikk til Litomyšl som er kjent for sitt slott og komponisten Smetana som er født i denne byen.

Litomyšl Castle

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže

 

Zámek Nové Hrady

2m klassisk, en utfordring

I det klassiske 2m løpet skulle M50 ta 5 poster og alle på samme frekvens. Det var veldig greit å vite fordi min 2m mottaker måtte gjennom flere reparasjoner kvelden før og jeg var veldig usikker på hvordan dette skulle gå.

Det viste seg at mottakeren virket helt greit, bortsett fra at alle peilingene va ca 45 grader feil og mot venstre. Heldigvis var det rimelig greit å finne postrekkefølgen ut fra start ved å løpe opp i høyden mot post 2 der det var det gode nok signaler. Tross peiling mot post 2 klarte jeg å passere denne og legge igjen 10 minutter. Deretter var det en kamp mot reflekser som viste seg å være veldig vanskelig i dette området. Jeg har sjeldent hatt problemer med dette tidligere, men her var det veldig vanskelig å bestemme retning når postene var 100 til 200m unna. Det ble en del feiling her og 4 plass var helt greit. Fortsatt er det uklart hva som skjer når postene er plassert i relativt våt skogbunn av sand og grus, noe å gruble på.

Fox-o med start i Milovy

Siste dag med løp. Det har vært fire dager med flott løpevær, ikke for varmt og nesten ikke regn. Nå var det fox-o løp og siste sjanse til å gjøre en hederlig innsats i skogen.

Start lå ved en badevann (som jeg var skeptisk til å bade i) med mål ved en campingplass ca 1km unna. Kartet var i 1:10 000 og 6 poster fordelt på tre frekvenser for M50.

Vanskeligste utfordring var noen andre stasjoner som kjørte test på samme frekvens som senderene for post 1 og 2 (3.510MHz) og disse var så svake så det var kun mulig å høre posten mellom sendingene. Kart og skog var relativt enkelt å orientere i, og det var kun veivalg mellom postene som avgjorde løpet. Mitt valg var å holde høyden, men det resulterte i løping i skog. De som slo meg gjorde det på en litt annen måte og hadde kortere løye og mye raskere tid mellom disse postene. Nyttig lærdom.

Løype for M50 var 1, R1, 2, 3, 5 og R5.

Det ble til tross for feil veivalg en ny tredje plass. Robin fra UK fikk en velfortjent 2. plass og Steve var veldig fornøyd med å vite hvor han var til en hver tid i løypa.

5-dagers mesterskapet arrangeres hvert år i Tsjekkia på samme tid i forbindelse med to fridager. Det er et passe stort arrangement som ikke er for høytidelig, men samtidig gode løyper og mange hyggeligem mennesker å treffe. Anbefales som neste reisemål.

Tekst og bilder: Jon Sletvold