RPO introduksjon

I Norge er det litt over 25 RPO løpere fra unge til gammle, og på våre løp og arrangementer deltar det fast rundt 10 personer. På verdensbasis er det noen tusen utøvere hvor de fleste er fra Europa. Det arrangeres både Nordisk Mesterskap, EM og VM i denne sporten!

Radioorientering  begynte som en aktivitet hos radioamatørene i USA før 2-verdenskrig hvor de utviklet peilemottakere som en sport for å finne radiosendere. På 1950 tallet utviklet sporten seg i Øst-Europa og var en mulighet for mange til å kunne reise ut av landet med støtte fra offentlige midler. Les om sportens historie på Wikipedia.

Det er ikke nødvendig med spesielle forkunnskaper for å begynne med RPO. Erfaring med kart og kompass er en fordel, for eksempel om man er o-løper eller har deltatt på tur-orientering.

Det er flere ulike varianter av radioorientering, de vanligste formene er:

Klassisk:

Løypa har fem poster som skal finnes i valgfri rekkefølge med en felles målpost til slutt. Det er egne 80m (kortbølge) og 2m (VHF) løp. Løypelengde er 4-10km.

Sprint:

En rask og kort løype med tolv poster inndelt i to sløyfer med en publikumspost. Området som brukes er ofte parker eller skog som er lettløpt og laget for å være tilgjengelig som en publikumssport.

Fox-O:

Nesten som klassisk orientering med postmarkeringer kartet. Innenfor markeringen som er 100m på kartet må man finne posten med mottakeren.

Om du har lyst til å prøve kan du møte opp på et av våre arrangementer, utstyr får du låne av oss.

Fortsett her og les om radiopeiling

Oversikt 2023
Dato/tid Arrangement Arrangør Kategori
14 okt 2023
13:00
Høstens siste cup-løp
Kontakt arrangør for påmelding. Antall påmeldte: 0
Hege og Christian Andersen-Dons
Tel: I/T
04 nov 2023
18:00
Avslutning RPO
Ingen påmelding eller ekstern påmelding
BackupAdmin Sletvold
Tel: 91179562