RPO introduksjon

Radioorientering  begynte som en aktivitet hos radioamatørene i USA før 2-verdenskrig hvor de utviklet peilemottakere som en sport for å finne radiosendere. På 1950 tallet utviklet sporten seg i Øst-Europa og var en mulighet for mange til å kunne reise ut av landet med støtte fra offentlige midler. Les om sportens historie på Wikipedia.

I Norge er det litt over 50 RPO løpere fra ung til gammel, og på våre løp og arrangementer deltar det fast mellom 10 og 15 personer. På verdensbasis er det noen tusen utøvere hvor de fleste er fra Europa. Under EM i Polen 2013 var det deltagere fra i alt 25 ulike land.

Det er ikke nødvendig med spesielle forkunnskaper for å begynne med RPO. Erfaring med kart og kompass er en fordel, for eksempel om man er o-løper eller har deltatt på tur-orientering.

Det er flere ulike varianter av radioorientering, de vanligste formene er:

Klassisk:

Løypa har fem poster som skal finnes i valgfri rekkefølge med en felles målpost til slutt. Det er egne 80m (kortbølge) og 2m (VHF) løp. Løypelengde er 4-10km.

Sprint:

En rask og kort løype med tolv poster inndelt i to sløyfer med en publikumspost. Området som brukes er ofte parker eller skog som er lettløpt og laget for å være tilgjengelig som en publikumssport.

Fox-O:

Nesten som klassisk orientering med postmarkeringer kartet. Innenfor markeringen som er 100m på kartet må man finne posten med mottakeren.

Om du har lyst til å prøve kan du møte opp på et av våre arrangementer. Se terminliste for tid og sted, og utstyr får du låne av oss.

 

Se hvordan det er å løpe på video fra Ekeberg 2013.